فهرست مطالب

مطالعات راهبردی فرهنگ - پیاپی 2 (تابستان 1400)

نشریه مطالعات راهبردی فرهنگ
پیاپی 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جلال درخشه*، حمیدرضا تبشیری صفحات 9-30

    نوصدراییان، که از آن ها به عنوان جریان پرقوت فلسفی در ایران معاصر یاد می شود، در واکنش به بحران های فکری دهه 30 و برای ارایه رویکردی فعالانه از دین در دوران مدرن برای زیست بشر پا به عرضه ظهور گذاشته اند. ایشان، با توجه به مقتضیات زمان، دغدغه آن را داشته اند که وحی را برای اجتماع مومنان، به جهت ضرورت احیای حیات باطنی در عالم دینی، به اشتراک گذارند تا زمینه مدینه فاضله شیعه و ظهور حضرت مهدی (عج) را فراهم کنند. بر همین اساس، مقاله پیش رو در چارچوب تحلیلی «دستگاه فکری حکمت متعالیه» با هدف بازخوانی مفهوم زیست فرهنگی، که مهم ترین مشکل سیاستی کشور است، به این پرسش پاسخ می دهد که زیست فرهنگی در اندیشه نوصدراییان، با توجه به انسان شناسی نوصدرایی (به طور خاص اعتقاد به انسان متعالی در این منظومه فکری)، بر چه دال نظری ای استوار است. از همین رو، فرضیه این پژوهش بر این نکته استوار است که، به تبع زیربنایی بودن مفهوم فرهنگ و اصالت آن در این جریان فکری، «کرامت» را می توان دال نظری در این جریان فکری دانست. داده های به دست آمده از مطالعه موضوع پژوهش و منابع و دیدگاه های اصحاب حکمت متعالیه تایید می کنند که نظریه «کرامت» و عدالت دال مرکزی در مفهوم فرهنگ است و «زیست فرهنگی» در اندیشه این جریان فکری با عناصر ، عوامل و روش های خاص خود محقق می شود. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با تجزیه وتحلیل داده ها به روش کتابخانه ای انجام شده است.

    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، فرهنگ، کرامت، صدراییان، مطهری
  • رضا یعقوبی، علی اکبر رضایی*، محسن عامری شهرابی، ندا سلیمانی صفحات 31-58

    پژوهش پیش رو با هدف شناسایی عناصر تشکیل دهنده الگوی یکپارچه سازی دستورکارهای شورای فرهنگ عمومی کشور انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر داده ها کیفی مبتنی بر روش داده بنیاد و از نظر ماهیت اجرا توصیفی است. جامعه آماری متشکل از افراد خبره و مطلعان کلیدی در قلمرو موضوعی پژوهش (شورای فرهنگ عمومی) بودند که بر اساس رویکرد آگاهانه و به روش هدفمند و گلوله برفی تعداد 12 نفر برای مصاحبه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای (سندکاوی) و روش میدانی (مصاحبه و فن دلفی) استفاده شد. به منظور تعیین اعتبار یافته ها از مصاحبه با افراد کانونی و تکنیک های اشباع نظری و رویه های ویژه کدگذاری و برای تعیین روایی از تکنیک های جمع آوری داده ها از منابع متعدد، تحلیل موارد منفی و انعطاف روش استفاده شد. برای تحلیل داده ها نیز از تکنیک کدگذاری نظری استفاده شد. نتایج نشان داد الگوی یکپارچه سازی دستورکارهای شورای فرهنگ عمومی کشور دارای 6 بعد، 32 مولفه و 136 شاخص است که اجزای الگوی پارادایمی نهایی عبارت اند از: شرایط علی (اسناد بالادستی، شرایط و اقتضایات زمانی و مکانی، تصمیمات و رفتارهای مدیریتی و سازمانی و تحولات فناورانه)؛ شرایط مداخله گر (عوامل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی اجتماعی، مذهبی و ذهنی ادراکی)؛ بستر و زمینه حاکم (سیاست های کلان فرهنگی، مدیریت کلان فرهنگی، رسانه های جمعی و گردهمایی ها، مراکز فرهنگی، گروه های نخبگان و تاریخ و حوادث گذشته)؛ مقوله محوری (دستورکارهای شورای فرهنگ عمومی)؛ راهبردها (برنامه ریزی کلان فرهنگی، تعاملات بین فردی و بین نهادی و ظرفیت شناسی و الگوسازی فرهنگی) و پیامدها (بهره وری و کارآمدی تصمیمات شورا و بهبود فرهنگ عمومی و کاهش مشکلات و معضلات اجتماعی).

    کلیدواژگان: الگوی یکپارچه، فرهنگ عمومی، دستورکارهای شورای فرهنگ عمومی
  • ابتهال زندی*، رحیم یعقوب زاده صفحات 59-82
    یکی از مهم ترین رویدادها در صنعت گردشگری هر کشور میزان تقاضا برای یک محصول یا مقصد گردشگری است، اما باید توجه داشت که پیش بینی ها هرگز نمی توانند کاملا با آنچه در عمل پیش خواهد آمد تطابق داشته باشند. همیشه فواصل و انحرافاتی بین مقادیر واقعی و پیش بینی وجود خواهد داشت، اما استفاده از روش های علمی و نوین در امر پیش بینی باعث خواهد شد که نتایج به مراتب بیش از یک تخمین عینی به حقیقت نزدیک شود. در سال های اخیر با تغییر الگوی تعطیلات و شکل گیری تعطیلات کوتاه مدت، شهرها فرصتی برای توسعه گردشگری پیدا کردند. یکی از مهم ترین انواع گردشگری داخلی شهر تهران، بر اساس گزارش مرکز ملی آمار و دیدگاه های صاحب نظران این حوزه، گردشگری فرهنگی است. ازاین رو، پژوهش پیش رو سعی دارد مدل هایی را برای پیش بینی تقاضای گردشگری فرهنگی داخلی شهر تهران پیشنهاد کند. برای این کار از اطلاعات ماهیانه سال های 1381 1398 استفاده شده است. متغیر مستقل این پژوهش تعداد گردشگران فرهنگی داخلی شهر تهران است و متغیرهای وابسته نیز بر اساس تکنیک دلفی و دیماتل فازی انتخاب شدند. چارچوب مدل ترکیبی از رگرسیون، شبکه عصبی فازی و الگوریتمSVR  است که با ترکیب این روش ها می توان خطای پیش بینی را اندازه گیری کرد و روش ها را با هم مقایسه کرد. نتایج این پژوهش نشان می دهد رویکرد ترکیبی رگرسیون و الگوریتم SVR پیشنهادی می تواند پیش بینی بهتری نسبت به سایر روش ها در خصوص گردشگری فرهنگی داخلی داشته باشد.
    کلیدواژگان: رگرسیون، شبکه عصبی فازی، الگوریتم SVR، گردشگری فرهنگی، پیش بینی تقاضا
  • سمیه قجری* صفحات 83-100
    یکی از معیارهای توسعه یافتگی جوامع در قرن 21 توسعه فرهنگی آن است که زیربنای سایر شاخه های توسعه محسوب می شود. یکی از معیارهای توسعه فرهنگی اهمیت و ارزشی است که زنان در آن کشور دارا هستند. هدف این مقاله تحلیل توسعه نقش زنان جهت ارتقای شغلی در سازمان تامین اجتماعی شهر تهران است. جامعه آماری پژوهش مدیران و کارشناسان ارشد زن در حوزه مرتبط مدیریتی سازمان تامین اجتماعی است که به کمک روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و جدول کوکران، 140 نفر از مدیران و کارشناسان انتخاب شدند. روش پژوهش توصیفی پیمایشی است و ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته است که شامل سه متغیر و 25 پرسش است. یافته های پژوهش با استفاده از آزمون همبستگی و رگرسیون نشان داد که بر مبنای سیاست گذاری فرهنگی توسعه نقش زنان جهت ارتقای سازمانی با تقویت سه متغیر نگرش های شخصی زنان، فرهنگ خانوادگی، و بهبود شرایط اجتماعی تایید می شود.
    کلیدواژگان: ارتقای شغلی زنان، نگرش های شخصی، فرهنگ خانوادگی، شرایط اجتماعی
  • سهراب هاشمی نژاد*، محمدرحیم عیوضی صفحات 101-127

    خانواده یکی از کلیدی ترین نهادهای اجتماعی است که تقریبا در تمامی ابعاد و مولفه هایش از ماهیت شکل گیری و مفهوم گرفته تا ساختار، نقش و کارکردهای درونی و بیرونی در طول تاریخ و در جوامع مختلف دستخوش تحولات متعددی قرار گرفته است. هرچند روندهای همسویی در خصوص تغییرات خانواده در سراسر جهان مشاهده می شود، اما نوع، سرعت و میزان غالب تغییر و تحولات مولفه های مربوط به خانواده در جوامع مختلف یکسان نبوده و به بسیاری از عوامل تاریخی، اقتصادی، فناوری، اجتماعی و فرهنگی بستگی داشته است. شناسایی تحولات این حوزه، روندهای موجود و پیشران های تاثیرگذار بر تحولات آتی این نهاد نه تنها برای سیاست گذاران بلکه برای بسیاری از نهادهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بسیار ارزشمند است. در این مقاله، با مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه عمیق، تغییرات خانواده ایرانی از حیث ماهیت، ساختار، کارکرد و سبک زندگی در طول نیم قرن گذشته دسته بندی و توصیف شده اند و مولفه ها و پیشران های عمده تاثیرگذار بر تحولات آتی این حوزه شناسایی شده اند. آگاهی از پیشران های شکل دهنده آینده گام مهمی در ارزیابی هزینه منفعت مفاد طرح هایی است که قرار است مبنای خط مشی گذاری در سطوح مختلف قرار گیرند.

    کلیدواژگان: خانواده، تحولات خانواده، پیشران های تغییر، تغییر ساختار خانواده، تغییر کارکرد خانواده، سبک زندگی خانواده
  • مصطفی دومهری*، شاپور بهیان، اسماعیل جهانبخش صفحات 129-159

    مطالعه و پژوهش در زمینه مدارای اجتماعی به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار در افزایش سطح تعاملات فرهنگی و اجتماعی، مشارکت، انسجام و امنیت اجتماعی، احساس امنیت و همدلی می تواند نقش بسزایی در توسعه اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی جامعه داشته باشد. در این راستا، می توان از سرمایه اجتماعی و سرمایه فرهنگی به عنوان دو عامل راهبردی مهم در جهت ارتقای مدارای اجتماعی نام برد. مقاله پیش رو با استفاده از نظریه منش و میدان بوردیو به تاثیر و نقش سرمایه فرهنگی و سرمایه اجتماعی و ابعاد آن بر مدارای اجتماعی پرداخته است. برای سنجش مدارای اجتماعی از ترکیب نظریه های پیترکینگ و وگت و ابعاد مدارای هویتی، مدارای اجتماعی ، مدارای سیاسی و مدارای اخلاقی رفتاری استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شهروندان 15تا 44 سال استان مازندران است. روش پژوهش پیمایشی و از نوع توصیفی است و داده های موردنیاز پژوهش از طریق ابزار پرسش نامه گردآوری شده است. تحلیل داده نیز با نرم افزار SPSS و Amos انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین سرمایه اجتماعی و سرمایه فرهنگی و ابعاد آن ها با مدارای اجتماعی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. نتایج آزمون مدل ساختاری بیانگر تاثیر مستقیم سرمایه اجتماعی (Beta: 0/29) و سرمایه فرهنگی (Beta: 0/39) بر مدارای اجتماعی است. همچنین سازه سرمایه فرهنگی و سرمایه اجتماعی توانسته 38 درصد از تغییرات سازه مدارای اجتماعی را تبیین کند. به بیانی دیگر، این دو مولفه 38 درصد در ارتقا یا کاهش مدارای اجتماعی اثرگذارند و در برنامه ریزی راهبردی سازمان ها و نهادهای مختلف کشور می توانند مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: مدارای اجتماعی، سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی
|
  • JALAL Dorakhshah *, Hamidreza Tabshiri Pages 9-30

    Neo Sadraians, who are referred to as a philosophical stream in contemporary Iran, have emerged in response to intellectual crises of 30s in order to provide an active approach to religion in modern times for human life. Regarding the requirements of era, he has shared the descendant to make a revelation for the beloved community for the need to rebuild an inner life in the religious world, in order to provide the Shiite and the emergence of Mahdi (AS). Accordingly, this article in the analytical framework of the "Transcendental Wisdom Intellectual" with the main goal of rereading the concept of bio culture that is the most important political problem of the country, tries to answer this question that according to neo Sadraians' anthropological thought (in particular, the belief in the transcendent man in this intellectual system), bio culture in the thought of neo Sadraian based on what theoretical sign? Therefore, the hypothesis of this research is based on the fact that, due to underlying  concept of culture and its originality in this intellectual current, "dignity" can be considered as theoretical signifier of this thought. The data obtained from the issue of research and resources and the views of the companions of the transcendental wisdom confirm that the theory of "dignity" is central to the concept of culture, and "Bio cultural" is achieved in this intellectual current with its specific components, factors and methods  such as: transcendental man, rational man This paper carried out using descriptive-analytical method and using data analysis by library method.

    Keywords: transcendent theosophy, Bio culture, Neo sadraian, Morteza Motahhari, Cultural Policy
  • Reza Yaghobi, Aliakbar Rezaii *, Mohsen Ameri Shahrabi, Neda Soleymani Pages 31-58

    The present study was conducted with the aim of identifying the elements that make up the integration pattern of agendum of the Public Culture Council of the country. The research is applied in terms of purpose, qualitative data based on the foundation data method and descriptive in terms of the nature of implementation. The statistical population consisted of experts and key informants in the field of research subject area (Public Culture Council) that based on a conscious approach and a purposeful method and snowballs, 12 people were selected for interview. For data gathering, library method (documentation) and field method (interview and Delphi technique) were used. In order to determine the validity of the findings, interviews with focal individuals and theoretical saturation techniques, special coding procedures and to determine the validity of data collection techniques from multiple sources, analysis of negative cases and flexibility of the method were used. Finally, theoretical coding technique was used to analyze the data. The results showed that the integration pattern of the composition of the Public Culture Council has 6 dimensions, 32 components and 136 indicators. The components of the final paradigm model are: causal conditions (upstream documents, temporal and spatial conditions and conditions, managerial and organizational decisions and behaviors and technological developments); Interventional conditions (political, economic, cultural-social, religious and mental-perceptual factors); The prevailing context (macro-cultural policies, macro-cultural management, mass media and gatherings, cultural centers, elite groups, and past history and events); Central category (composition of the Council of Public Culture); Strategies (macro-cultural planning, interpersonal and inter-institutional interactions, and capacity building and cultural modeling) and Consequences (efficiency and effectiveness of council decisions and improvement of public culture and reduction of social problems).

    Keywords: Integrated pattern, public culture, Composition of the Public Culture Council
  • Ebtehal Zandi *, Rahim Yaghoub Zadeh Pages 59-82
    In recent years, with the changing pattern of holidays and the formation of short-term holidays, cities have found the opportunity for tourism development. One of the most important types of domestic tourism in Tehran, based on the statistics of the National Center of Statistics and the views of the experts in this area, is cultural tourism. For this purpose, the present study seeks to propose models for forecasting effective variables on forecasting domestic cultural tourism demand in Tehran. To do this, data from years 2002 to 2019 were used and analyzed. Independent variable of this study is the number of domestic business tourists in Tehran, and dependent variables were selected based on Delphi and Fuzzy DEMATEL techniques. The model framework is a combination of regression, fuzzy neural network, and SVR algorithm, which combines these methods to measure forecast errors and compare the methods. The results of this research show that the proposed hybrid approach of regression and Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS) can have better prediction than other methods for forecasting domestic Business tourism.
    Keywords: Regression, Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS), Support Vector Regression (SVR) Algorithm, Cultural Tourism, Forecasting of tourism demand, Tehran
  • Somaye Ghajari * Pages 83-100
    One of the criteria for  development of communities in 21century is cultural development that is considered as foundation for other branches of development. One of the criteria of cultural development is importance and value that women have in a country. The aim of current article is analysis of development of women's role for job promotion with emphasis on cultural Policy making in governmental organizations. The Statistical population of the research consist of female managers and senior experts in the  Social Security Organization in Tehran city that out of them based on Morgan Table, a sample of 140 was randomly selected. The methodology of research is descriptive-survey and data collect tools is Likert scale questionnaire comprising 3 factors and 25 items. The results of the research by using correlation and regression tests, indicated that development of women's role for job promotion with emphasis on cultural policy making approved by context reinforcement of three variables: women's personal attitudes, family culture, improving social conditions.
    Keywords: Job improvement, Personal Attitudes, Family Culture, Social condition
  • Sohrab Hasheminezhad *, Mohammadrahim Eivazi Pages 101-127

    The family is one of the key social foundation that has undergone many changes in almost every aspect and its components - from the nature of the formation and from the concept to the structure, role and functions of the inner and outer - throughout history in various societies. Although, there are same direction trends in family change across the world, the type, speed, and extent of changes in family-related components in different societies are not the same and depend on many historical, economic, technological, social and cultural factors. Identifying the changes in this field, existing trends and Influential drivers on the future changes of this foundation is very valuable not only for policymakers, but also for many economic, social and cultural foundation. This article has been classified and described through library studies and deep interviews on the changes in the Iranian family in terms of the nature, structure, function and lifestyle of the past half century, as well as the major components and impacts on future changes in this field. Awareness of future-shaping drivers is an important step in evaluating the cost-benefit of the provisions of projects that are to form the basis of policy-making at various levels.

    Keywords: Changes in family, Changes in family structure, Changes in family function, Changes in Iranian family lifestyle, Drivers of family changes
  • Mostafa Domehri *, Shapour Behyan, Esma&#, Il Jahanbakhsh Pages 129-159

    Study and research in the field of social tolerance as one of the effective factors in increasing the level of cultural and social interactions, participation, cohesion and social security, sense of security and empathy can play a significant role in the economic, political, cultural and social development of the society. In this regard, social capital and cultural capital can be mentioned as two important factors in promoting social tolerance. Using Bourdieu's theory of character and the field, the present article deals with the impact and role of cultural capital and social capital and its dimensions on social tolerance. To measure social tolerance, a combination of Petersking and Vegeta theories and dimensions of identity tolerance, social tolerance, political tolerance, and moral-behavioral tolerance have been used. The statistical population of the research is the citizens of Mazandaran province aged 15 to 44 years. The research method is survey and descriptive and the data required for the research have been collected through a questionnaire. Data analysis was performed by SPSS and Emus software. The results showed that there is a direct and significant relationship between social capital and cultural capital and their dimensions with social tolerance. The results of the structural model test indicate the direct effect of social capital (Beta: 0.29) and cultural capital (Beta: 0.39) on social tolerance. Also, the structure of cultural capital and social capital has been able to explain 38% of the changes in the structure of social tolerance. In other words, these two components are 38% effective in promoting or reducing social tolerance and can be used in strategic planning of various organizations and institutions.

    Keywords: Social tolerance, Cultural capital, Social Capital